Горно и Долно Уйно са две от селата с най-интересни имена,

...
Горно и Долно Уйно са две от селата с най-интересни имена,
Коментари Харесай

Урок по география и история: Къде се намират Горно и Долно Уйно и какво значат имената им

Горно и Долно Уйно са две от селата с най-интересни имена, защото се намират доста близко едно до друго и очевидно имат общ корен. Историята на имената им се оказа също много забавна, написа Poznanieto.com.

Горно Уйно

Селото се намира на към 30 км от град Кюстендил. То се намира по поречието на река Ушийница, сред Ушинска и Земенска планина. Определено в доста топоними в района стартират с буквата “У ”. Селото е от много разпилян вид, като се състои от 15 махали, като забавното е, че една от тях също се дели на 2 елементи – Горни и Долни Крецул.

В пиковия си период селото се е състояло от цели 33 махали, само че последователно се смалява. Една от аргументите е обвързвана с разселването по разнообразни обитаеми места. Населението на 19 махали бива преместено в Новопазарско, а останалите в Пловдивско, Врачанско и Плевенско.

История на Горно Уйно

Има непокътнати остатъци от антично и късноантично време, само че повече се знае за неговото минало в границите на Османската империя. Среща се под няколко имена през годините: Горно Уйно, Горна Уйна, Горне Удине, Горна Цина.

Селото става гранично с решението на Ньойския кротичък контракт от края на Първата международна война. Това се отразява много отрицателно върху неговото развиване, защото основава спънки по одобрения маршрут сред Кюстендил – Враня – Ниш.

Долно Уйно

Долно Уйно е село, което, както подсказва и името му, се намира наоколо до Горно Уйно. През него минава важния път сред Кюстендил и Босилеград, и за разлика от горния си другар, Долно Уйно разполага с много по-малко махали на брой.

История на Долно Уйно

Мястото е населявано още от времето на античността, траките, славяните и българите. За първи път имаме информация за него от османските данъчни регистри, където е посочено, че е част от тимар. Това е несъмнено обособена земя, която се е формирала на база избран приход, който дава на спахията. Това му служи като персонално имение, а той има обвързване да подсигурява избрана численост бойци за запълване на армията на Османската империя.

Откъде идва това име “Уйно ”

Местните жители разказват историята за две сестри, които били женени в двете села. Когато техният племенник ги посещавал, казвал, че единия път ще отиде при горната уйна, а другия път при долната уйна.

В други краища на България думата “уйна ” се употребява като диалектна форма на избран тип родственик, тъй че това наподобява като най-правдоподобната доктрина.

Другата версия е обвързвана с думата “уния ”. Тоест, по този метод се обвързва обединяването на всички тези махали в едно селищно образувание. Това се случва в границите на Османската империя – там са записани имената на тези селищни формирания, които са станали част от тимар Горно Уйно и тимар Долно Уйно.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: история Горно Уйно Долно Уйно Уйно уйна уния Горна Уйна Горне Удине Горна Цина Кюстендил Враня Ниш
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР